...vagy inkább barackos meggylekvár :-) ünnepélyesen jelenthetem, hogy elkészült életem első lekvárja (melyet aszisztálás nélkül főztem) és ráadásul a siker sem maradt el :D
Hozzávalók:
1,2 kg meggy
1 kg sárgabarack, azaz kajszi :P
50 dkg befőző cukor (3:1)
A gyümölcsöt kimagoztam (én a barackokat feldaraboltam, de nem kötelező művelet), egy nagyobb fazékban, melynek az alja kellőképen vastag, rotyogtattam :-) kb. 1 órán át (persze vigyázva, hogy ne ragadjon semmi a fazék aljára), így a gyümölcs levéből épp elegendő elpárolgott ahhoz, hogy egy vastagabb lekvárt kapjak. Majd hozzáadtam a cukrot (ez azért jó, mert tartalmaz egy kis szilárdító anyagot, így tuti megköt majd a lekvár kevés cukorral is, ráadásul tartósító is van benne), és mi után összefőtt a lekvárral befőttes üvegekbe (ezeket forró vízzel alaposan átmostam közvetlenül a töltögetés előtt) kanalaztam, az üvegek tetejére helyeztem egy-egy befőző fóliát, majd jöttek a fedelek. Pár percre az üvegeket "fejre" állítottam, így a gyümölcs nagyon szépen eloszlott az üvegekben, majd vissza és hagytam őket lassan kihűlni. Mindenképpen megjegyezném, hogy én imádom a savanykás lekvárokat, ez is olyan :-), tehát aki édes szájúbb annak érdemes több cukrot használni. Ebből az adagból kb. 5-6 közepes méretű befőttes üvegnyi lekvár készül, tehát érdemes többszörözni az adagot! :-)
No comments:
Post a Comment