édesség, kaja, süti, desszert, lazac, csirkemell, burgonya, eper, mascarpone, muffin, recept

Monday, July 25, 2011

Citromkrémes pavlova bogyós gyümölcsökkel

Rég óta szemezek ezzel a gyönyörű édességgel, de mindig idegenkedtem az elkészítésétől, mert elég kényesnek tűnik. Bevallom nem is sikerült így elsőre a legjobban, de az íze borzasztó jó :-)



Hozzávalók:
Pavlova:
3 tojásfehérje
3 ek víz
15 dkg porcukor
1 ek étkezési keményítő
Citromkrém:
8 dkg cukor
1 ek étkezési keményítő
80 ml frissen facsart citromlé
6 dkg vaj
3 tojássárgája
1 citrom reszelt héja
1 csipet só

1 dl habtejszín
½ kg bogyós gyümölcs vegyesen

A sütőt 150 fokra előmelegítem, majd sütőpapírból kivágok egy 20 cm-es korongot. A cukrot összekeverem a keményítővel. A tojásfehérjéket egy csipet sóval és a 3 kanál vízzel kemény habbá felverem. Fokozatosan adagolva hozzákeverem a keményítővel elkevert cukrot és további 5 percig verem a habot, amíg egészen sűrű és fényes lesz.
A sütőpapír korongot egy tepsibe teszem. A felvert habot a korongra kenem úgy, hogy az oldalai kissé magasabbak legyenek, helyet csinálva a krémnek. Előmelegített sütőbe teszem és kb. 45 percig sütöm, amíg a habcsók külső kérget kap, de belül még puha. Elzárom a sütőt, ajtaját kitámasztva még 1 órán át bennehagyom a pavlovát pihenni.
Amíg a pavlova pihen gyorsan elkészítem a citromkrémet. Egy kisebb lábosba öntöm a cukrot, keményítőt, sót, citromlevet és vajat. Folyamatosan kevergetem amíg a vaj teljesen elolvad, majd 1 perc alatt összefőzőm.
A tojássárgákat enyhén felverem, a citromos szörpből két evőkanálnyit hozzákeverek, majd az egészet visszateszem a lábosba. Alacsony fokozaton folyamatosan kevergetve  a krémet sűrűre főzöm. Átrakom egy tálába, hozzáreszelem a citrom héját, lefedem, hogy ne bőrösödjön és lehűtöm. Egy jó óra múlva a tejszínből lágy habot verek és összeforgatom a citromkrémmel.
A pavlova tetejére kanalazom a krémet és tetejére megtisztított bogyós gyümölcsöket helyezek, rögtön tálalom. :-)

No comments:

Post a Comment