édesség, kaja, süti, desszert, lazac, csirkemell, burgonya, eper, mascarpone, muffin, recept

Tuesday, November 29, 2011

Mézeskalács

Advent első vasárnapjára már el is készült az első adag mézeskalács! :-) Állaga tökéletes, nagyon jól megpuhult és hát mondanom sem kell mennyire finom!



Hozzávalók:
35 dkg liszt
25 dkg rétesliszt (használhatunk finom lisztet is helyette)
1 tk szódabikarbóna
13 dkg méz
15 dkg margarin
15 dkg cukor
1-1 tk reszelt narancshéj, citromhéj
1/2 tk őrölt gyömbér

1/2 tk őrölt fahéj
1/2 tk őrölt szegfűszeg
1/2 tk őrölt szerecsendió

2 tojás + 1 tojás


A mézet összefőzöm a fűszerekkel és amikor márr forrni készül, hozzáadom a margarint, kavargatom amíg szépen elolvad ez a fűszeres mézben. Közben a 2 tojás nagyon alaposan elkeverem a cukorral. Beleöntöm a lisztet és réteslisztet egy nagyobb tálba, melyhez hozzáadom a szódabikarbónát (ezt mindig felfuttatom egy kis citromlében), majd a fűszeres mézes margarint és a habosra kevert cukros tojásokat. Egy fakanállal jól összekeverem, majd fóliába csomagolom és hagyom pihenni egy éjszakát. Másnap a tészta 1/3-át (helyszűke végett) kiveszem a fóliából, a többit visszateszem a hűtőbe, hogy ne lágyuljon meg (majd a maradék tésztát is feldolgozom értelemszerűen :-)). A tésztát kb 3-4 mm vastagságúra nyújtom, kivágom a sütiformákkal, a tojás felverem és ezzel bekenem a csodaszép süti formáimat. Mandulaforgácsot szórok a tetejükre, előmelegített 180 fokos sütőben 5-6 percig sütöm. Javaslom az adag duplázását! :-)

No comments:

Post a Comment